Opgaven JSC-kamp 2021 Geopend!

Na een lang jaar, vol COVID-19 maatregelen, waarin helemáál niks te beleven viel, mag er weer uitgekeken worden naar het hoogtepunt van 2021: Jawel het JSC-kamp zal gewoon weer door gaan (tenzij de situatie het niet toelaat natuurlijk). Voor de kinderen natuurlijk geweldig, (en jullie als ouders zullen hier ongetwijfeld ook heel blij mee zijn), maar de leiding kijkt er misschien wel het meest naar uit. Een jaar lang hebben de kampleiders hun creativiteit kunnen opsparen en verzamelen om er weer een geweldige week van te maken. En dat dit zijn vruchten af heeft geworpen mag gezegd worden, want het programma is spectaculair te nomen. Als leiding kunnen wij alleen maar zeggen dat wij er ontzettend veel zin in hebben en Komt Dat Zien!

Groetjes,

de JSC-kamp leiding!

JSC-kamp 2020: Het jaar dat er een leider naar huis ging met heimwee/muggensteek

De voorbereidingen naar het JSC-kamp dit jaar verliepen onzeker.

Zo waren we slachtoffer van de eerste officiële online JSC-vergadering in de geschiedenis van het JSC-kamp. Desalniettemin bleek deze editie een geweldige te worden. Leest u verder voor het gehele verslag.

Maandag 10 augustus: Broeklanderfeest

10:00 Vertrek bij het Horsthuis
Vele potjes handgel, een aangepast rijschema en een aangepast slaapkamerschema werd ontwikkeld om het gehele JSC-kamp volgens de huidige geldende maatregelen gladjes te laten verlopen. Tijdens de opening mochten de, nog ietwat zenuwachtige kinderen met hun nog zenuwachtigere groepsleiding een dansje opvoeren waar de eerste punten voor de dag verdeeld werden. Hoe meer bierbekers er in de meter bier kwamen, hoe hoger de score. Het thema van de dag luidde dan ook: het Broeklanderfeest.
Was het warm? Ja het was warm. Erg warm, heet zelfs.

De hele week werd het tropenrooster ingeschakeld. Gelukkig voor de leiding begonnen we niet vroeger in de ochtend, maar mochten de kinderen hun zwemkleding aantrekken. Alle spelletjes werden aangepast zodat er verkoeling in de schaduw of onder de sproeiers gezocht kon worden. Extra zonnebrand was ingekocht om de tere huidjes van zowel de kinderen als de leiding te beschermen.

Tijdens de lunch werden er, als een echte Broeklandse veiling, kavels verkocht aan de groepen. Zo kocht één groep al vast een zak snoep, kocht de andere groep een vrijstelling zodat ze maar liefst vijf (5!) minuten later naar bed mochten en kocht weer een andere groep een plekje in de jury tijdens de playbackshow. De rest van de dag verliep voorspoedig en de dag werd afgesloten met een muziekbingo en een heuse playbackshow. Yoeri Booijink stal de show (met zijn groep). Het was niet Yoeri die de danspasjes aan zijn groep leerde, maar zoals de hele week leerden de kinderen de leiding danspasjes.

De kinderen blijken sinds weken in de ban van een nieuw social media fenomeen: TikTok. Stomme liedjes worden gecombineerd met nog stommere dansjes. Hier werd Yoeri, a.k.a. Sjoerd, a.k.a. Zulu-Zulu Sjoerd slachtoffer van. Toch leverde dit veel punten van de vakjury (incl. Sven van team geel) op. Vier juryleden gaven een 10 en de vijfde gaf een 9.5. Een dik verdiende overwinning voor team groen die daarmee ook de einduitslag won.

Gelukkig voor de leiding mochten ze de kinderen naar bed sturen. Jammer voor de leiding bleek het de maandag van het Broeklanderfeest en zaten de kinderen (en de leiding) vol energie. Het bleef nog lang onrustig zoals gebruikelijk op de maandag.

Dinsdag 11 augustus: Op de camping!

Helaas voor de leiding waren ze allen vergeten de dinsdag na het Broeklanderfeest vrij te nemen. Dinsdagochtend bleek een zware. Gelukkig waren de kinderen ook moe en beweerden sommigen zelfs niet geslapen te hebben. Daar geloofden wij natuurlijk helemaal niets van. Slaapgebrek kun je uitschakelen en zo gingen we voorts. Het thema luidde “Op de camping”.

Voor de belhamels van de nacht ervoor was er natuurlijk strafcorvee. Het vele geklopt op de deuren en het wakker houden van de leiding had ertoe geleden dat de vaatwasser kapot was gegaan. Althans dat had de leiding de kinderen wijsgemaakt. We waren immer ”op de camping” dus we deden net of de vaatwasser kapot was. Onder het genot van een ochtendzonnetje en vele afwasliederen werd er met frisse tegenzin afgewassen.

Er werden weer vele spellen gespeeld en de meesten hadden betrekking tot water. Was het warm? Ja, het was opnieuw erg warm. Het eten ook, althans het avondeten, maar daar zo meer over. Eerst de zwembroek aan en insmeren en daarna moest er geld verdiend worden voor een overnachtingsplek op de camping voor die avond. Te weinig geld betekende buiten slapen. Oja, niet te vergeten: vandaag is Marloes jarig.

‘s Ochtends was geheel gladjes verlopen totdat Anton (bijnaam van Alex van Rossum) met slecht nieuws kwam. Al strompelend met een thermometer en een rol toiletpapier onder de arm, kwam hij de grote zaal binnen. “achtendertig punt drie”, luidde het uit Anton zijn keel. Eerder beduusd dan geschrokken, keken de leiders Anton aan. Hij snapte het zelf ook niet helemaal, maar Alex had koorts. Het getal “achtendertig punt drie” bleek zijn innerlijke temperatuur te zijn, gemeten in zijn … (vul zelf maar in waar een thermometer in moet). Én koorts én een dik, vies voetje, het zat Alex allemaal niet mee. Alex begon een naar aangezicht te worden voor zowel de leiding als de kinderen. Als 8 wijze home-grown dokters, wisten de aanwezige leiders dat het niet langer zo kon. Gelukkig belde Alex een echter dokter, want wat wist de leiding nou van geneeskunde. “Poot omhoog en pillen slikken”, luidde het devies van de dokter. Alex had helemaal geen pillen en het pootje omhoog doen tijdens JSC-kamp is lastig (er wordt immers veel gedanst). Er bleek maar één oplossing: vroegtijdig opgeven. Zo geschiedde. Voor het eerst in de JSC-geschiedenis is er een kampleider vroegtijdig naar huis gegaan wegens een muggenbeet. Hierna is dit gaan ontsteken. Stom zeg, doei Alex.

Naast het hoogtepunt van Marloes haar verjaardag en van Alex zijn vroegtijdige vertrek was er nog een hoogtepunt (lees: dieptepunt). Milou haar kookkunsten lieten te wensen over. Mocht uw kind klagen over het eten van de dinsdag. Dat kan kloppen, maar dat kwam vooral omdat ze zoooooo verwend zijn en dat ze geen pasta soep met saus willen eten. De rest van de leiding kon dat wel beamen.

Nadat de kinderen overgecompenseerd hebben met toetjes en natuurlijk snoep hebben we ze bij tijds naar bed gestuurd, gek genoeg was het (waarschijnlijk door de koolhydraten uit de macaroni?!) weer lang onrustig in Ommen. Gelukkig kan de leiding nog steeds beter om haar slaap heen dan de kinderen en rond de klok van tweeën werd het dan eindelijk stiller in de krochten van de boerderij. Tijd voor de leiding om een geintje uit te halen. Zo stonden bij het opstaan de volgende dag opeens alle stapelbedden door elkaar. Hoe kan dat nou?! De leiding weet van niets 😊

Woensdag 12 augustus: Kerstmis

Een thema niet passend bij het thema, namelijk Kerstmis. Sneeuw hebben we dan de laatste jaren niet gezien met kerstmis, maar temperaturen boven de 30 graden hebben wij persoonlijk ook nog niet meegemaakt op eerste kerstdag. De bestelde sneeuw was dan ook snel gesmolten. Afijn, tijdens het ontbijt zou er een kerststuk moeten worden opgevoerd door de leiding en zo geschiedde. De kinderen werden vertroeteld met krentenbrood, wat de helft – net als de macaroni van Milou – blijkbaar niet lust…
Hoewel het doel van vandaag was om zoveel mogelijk kerstelfjes te verzamelen was het hoofddoel eigenlijk het kerstgala (lees: disco) van de woensdagavond.

De kinderen van groep 4 waren bang gemaakt door de andere kinderen dat ze in de middag onder gesmeerd zouden worden met eten, was dat dit jaar gelukkig niet het geval. Een heus parkour werd klaar gezet om de leiding en kinderen overheen te sturen. Pure chaos. Herres (de teamnaam van Emmy en haar kompanen) won.

Iedereen nat en moegestreden natuurlijk, gelukkig konden we lekker douchen. Ondertussen pakte de patatploeg de friet goudbruin en werd iedereen voorzien van patat en een snack. In de tussentijd verzorgden de vrouwen met jarenlange ervaring ervoor dat de kinderen er opgedirkt uitzagen voor de disco. De mannen konden zichzelf wel redden met hun potten gel.

De danspasjes vloeiden rijkelijk, met name omdat iedereen de TikTok-dansjes toch al kende. Natuurlijk moest de Al Bundy Shoe worden uitgereikt. Dit jaar aan een nieuwkomer in het JSC-gezelschap: Teun. Daarnaast kwam de woensdag-leiding met een heuse nieuwe prijs op de proppen: de best geklede mannelijke en vrouwelijke leiding. Deze ging respectievelijk naar Tim en Lynet. Gefeliciteerd met behalen van deze iconische titel.

Donderdag 13 augustus: Super dure donderdag amice

Woensdagnacht liep zoals elk jaar onmeunig uit de hand. Niet zo zeer bij de leiding (alleen) maar vooral bij de kinderen. Hoewel de melatonine door de kleine kinderlichaampjes gierde, wisten bijna alle kinderen dit oerinstinct te negeren. Persoonlijk denk ik dat het komt door de kilo’s snoep die de kinderen opeten, maar ik kan het mis hebben. Ook de leiding besefte zich dat dit de laatste avond was en had het ook gezellig.
Donderdagochtend is zoals gewoonlijk dus ook de zwaarste. Dit jaar in het bijzonder. Naast erg moe, was het, en je zult het bijna niet geloven, opnieuw erg warm. Echt waar? Ja.
Vandaag stond in het teken van geld en een pizza artisjokhartjes (zonder artisjokhartjes). De kinderen werd op spelenderwijs geleerd hoe om te gaan met geld. Wat bleek was dat de onvolgroeide kinderhersenen een slechte risico-inschatting kunnen maken, en met name kiezen voor een 50/50 kans op het winnen van extreem grote geldbedragen. Een aantal groepjes wisten dan ook bij de roulette een bezit van om en nabij een miljoen met één zet te verdampen. Chapeau!

Afsluitend werd natuurlijk het levend Stratego gespeeld. Gelukkig was het in het bos minder warm, maar nog steeds wel echt warm. Statego wordt zoals elk jaar volledig eerlijk gespeeld en zo zorgde de leiding er ook voor dat vooraf bepaald werd welk team won.

Daar kwamen de ouders aan. Alle spullen waren reeds ingeladen en we konden op naar Broekland. Ook in Broekland was het warm. Vandaar dat drie stuks leiding dacht slim te zijn en achter te blijven in Ommen. De verstekelingen werden dan ook naderhand opgehaald door Sil. Op deze manier kwamen Sil en de drie verstekelingen wel onder de opruimplicht aan. Maar goed, dat hadden Tijs Holtkuile en Tim Tuïnk al op zich genomen. Grote klasse heren!

Afsluitend en traditiegetrouw besprak de JSC-leiding het kamp na onder het genot van een BBQ en biertje bij Erik (JSC-legend) in de achtertuin. Was het ook daar warm? Nee, helaas regende het op het moment dat de leiding eindelijk rust hadden.

Einde 😊

Kinderen en ouders bedankt voor de deelname en de hulp tijdens het JSC-kamp 2020. Zonder jullie was ook dit kamp niet mogelijk dus hopelijk tot de volgende!

De inschrijvingen voor het kamp 2020 zijn geopend!

In deze tijden van thuisisolatie willen wij graag een lichtpuntje naar de zomer aanbieden: Een heerlijk weekje om alle opgekropte energie los te laten (dit is alleen bedoeld voor de kinderen van groep 4 t/m groep 8). Voor de ouders, niet getreurd, dit betekent voor jullie een welverdiend weekje van ontspanning! Bij deze zijn de inschrijvingen voor het JSC-kamp van 10 t/m 13 Augustus zijn dus geopend.

N.B. Ook wij hebben helaas geen inzicht in wat er komende periode omtrent het Corona-virus gaat gebeuren en welke maatregelen van kracht zijn/blijven. Toch willen wij de voorbereiding voor het kamp gewoon door laten gaan én willen u daarom vragen uw kind gewoon op te geven als hij/zij graag mee wil. Te zijner tijd zullen wij, natuurlijk in overleg met u, de situatie aankijken of het verstandig is het kamp door te laten gaan. Eventuele kosten zult u in dat geval terugkrijgen.

Opgeven kan in principe tot 1 Augustus.

JSC-kamp 2019: Slapen is voor apen

JSC-kamp 2019:

“We gaan met volle moed, het kamp weer tegemoet! We zitten hier gezellig in Le-me-le! Geen ouders meer te zien, we hebben pret voor tien, LEVE DE JSC-kampleiding!” Galmde het maandochtend bij het plaatselijke sportpark. Daar zongen de kampleiders, enigszins gespannen een kampklassieker. Na maanden van intensieve voorbereiding was het bijna zover, het JSC-kamp kon gaan beginnen. Het horsthuis was gevuld met brede glimlachen en de oplettende kijker kon zelfs een vreugdetraantje of 2 waarnemen toen de kinderen eindelijk aankwamen. Jaa, de leiding had er ontzettend veel zin in, de kinderen ook trouwens. “Ridderdag” zo luidde de titel van de openingsdag van het JSC-kamp 2019 te Lemele. Iedereen verkleed, maar onze adonis “Sjoerd” het best met zijn gruwelijke slechte-ridder-kostuum. Toen de hele groep met enthousiaste kiddos aanwezig was, werd de vrolijke opening van het kamp verstoord; Slechte-ridder Sjoerd wist Koningin Elisabeth te ontvoeren na een heftig duel met Ridder Sil. Snel moest er afscheid genomen worden van de ouders en vertrokken we richting Lemele. Dit verliep gelukkig vrijwel vlekkeloos, ware het niet dat Jelle een klassieke JSC-fout maakte. Het is nou eenmaal niet handig om achter een random auto aan te rijden, Jelle! Opvallend was dat JSC-veteraan Elke niet doorhad dat er verkeerd gereden werd. Afijn, toen iedereen in Lemele aangekomen was begon de training om de kinderen tot Ridder op te leiden. Zwaarden en schilden werden gemaakt en in de middag werd er geoefend om alle onderdelen van het Ridderschap onder de knie te krijgen. Zoals verwacht bleken de kinderen uitzonderlijk getalenteerd te zijn. Nadat bleek dat Ridder-Sjoerd onschuldig was, werd er ’s avonds in het bos gezocht naar de koningin en de echte slechte ridder. Na een bloedstollende strijd in het Lemelese bos werd koningin Elisabeth gered en werd Alex opgepakt. Alex werd natuurlijk op passende wijze gestraft en werd aan de schandpaal bekogeld met tomaten. Als leiding hadden we goede hoop dat de kinderen zo vermoeid waren dat we een rustige nacht tegemoet konden zien, dit bleek een inschattingsfout te zijn. Door te leven in een sprookjesachtige wereld overdag bleef er te weinig over om de dromen te vullen, een goede nachtrust leek ook te mooi om waar te zijn.

Dinsdagochtend bleek inderdaad dat de luttele uurtjes slaap onvoldoende waren, vooral voor de kinderen. Enkele belhamels waren niet wakker te krijgen, anonieme bronnen melden dat er onder andere een van Holtkuile bij betrokken was. Ook gingen er geruchten dat draaiende flessen een oorzaak was voor het slaapgebrek. Het hele schema moest dus overhoop gehaald worden, kan gebeuren.. Desalniettemin beloofde het een epische dag te worden: Astrix&Obelix dag was begonnen.
De dag begon met een introductie in de welbekende wereld van de Galliërs en Romeinen, uiteraard werd daarna heerlijk ontbeten en moesten enkele druktemakers de gevreesde corvee uitvoeren. Gelukkig ging dit, onder leiding van afwaslegende Sil Journée, zeer vlot en kon iedereen snel begin met de ochtendspelen. Het doel was om zoveel mogelijk toverdrank te verzamelen. Ieder team kreeg een leider mee en bij de verschillende spellen kon er door de overige leiding toverdrank verdeeld worden. Dit gebeurde door het fanatiek spelen van de spellen, maar het onder druk zetten van de jury kwam ook geregeld voor.. Nadat de tranen van de angstige juryleden waren opgedroogd en de toverdrank “eerlijk” verdeeld was, was het tijd om echte raketten te maken. Hoewel het weer roet in het eten dreigde te gooien bleek dit een hele leuke activiteit en werden er zeer goed werkende raketten gebouwd. Een toekomst bij NASA zit er zeker in voor een deel van de jeugd! Nadien was er tijd voor waterpret in het aanwezige zwembad! In de avond werd de toverdrank opgedronken en was het tijd om de krachten te bundelen: Trefbal tegen de leiders. Het was enorm spannend, maar de kinderen konden uiteindelijk niet op tegen de leiding, die overigens behoorlijk sterk speelden. De dinsdag werd afgesloten met een quiz over de Romeinen, Emmy’s Angels verloren (onterecht misschien) nipt van team Hup Hup Hup van Sil. Voor het slapengaan werd er nog Ajax gekeken en werden er spelletjes gespeeld. Daarna werd het (min of meer) rustig in Lemele.

De woensdagochtend begon met chaos en paniek, de gehele leiding was onvindbaar… Althans dat dacht iedereen. Gekleed in zeer overtuigende camouflage was de leiding klaar voor de dag, het thema: het Leger. Voor het ontbijt moesten de kinderen over de gang onder een legernet doorkruipen voor ze naar beneden konden. Nadat de buikjes gevuld waren werd er richting het bos gemarcheerd. In het bos konden de groepjes punten verdienen door opdrachten te volbrengen. Dit ging niet vanzelf, nee zeker niet, de kinderen moesten uiterst goed zoeken om de kaartjes te vinden waarop de opdrachten stonden. Uiteraard was er de mogelijkheid om extra punten te verdienen. De leiding kwam met enkele hele creatieve manieren waarop de extra punten in de wacht gesleept werden, iets wat hilarische taferelen opleverde. Nadat we het hele eind uit de bos terug waren gelopen was het tijd om snel te eten, want de middagspelen stonden al te wachten. In de jacht naar de laatste punten werd er een intense strijd gevoerd tussen de verschillende groepen. Dit naderde de apotheose toen er een korte bespreking was voor de rest van de middag… Terwijl iedereen nietsvermoedend naar het gebruikelijke gebasel van Sergeant Mick het luisteren was, werd iedereen bekogeld met “puddingbommen”. Wat volgende was een combinatie van water en smurrie dat overal over het veld heen en weer vloog, met daartussen lachende kinderen en snikkende, vluchtende leiding… Precies zoals JSC-kamp hoort te zijn! Van rennen, klieren, smeren en de leiding te grazen nemen krijgt iedereen honger, vandaar dat er met smart op de patat werd gewacht. Ondertussen was het moment daar voor Elisa, Elke, Lynet, Marloes en Milou (en een beetje Emmy) om uit te blinken; De dames moesten worden opgemaakt voor de disco. En talent hebben ze hoor, die dames, want wat zagen de kinderen er weer prachtig uit, in combinatie met goede muziek waren alle ingrediënten aanwezig voor een fantastische disco. Nadat alle danspasjes geshowd waren, was er overduidelijk één terechte winnaar voor de beroemde Al Bundy Shoe: Melanie Wiggers, gefelicteerd! De nacht verliep zoals je mag verwachten na een dag in het legerthema: Com-ple-te-chaos. Achja, we waren toch al gewend aan niet slapen..

Donderdagochtend, het zwaarste moment van het JSC-kamp voor velen. Geheel passend bij de vermoeidheid van alle aanwezigen was het thema: Expeditie Robinson. Verkleed als “bekende” Nederlands waar we eigenlijk de helft niet echt kennen werden de kinderen wakkergemaakt/ uit bed getrokken. Alle kinderen werden verdeeld in 4 kampen en moesten zichzelf bewijzen bij uitdagende proeven, waaronder de bekende behendigheidsproef en de gevreesde smaakproef. Als leiding stonden we op dat moment versteld hoeveel energie de kinderen toch uit zich wisten te persen, want iedereen was uiterst fanatiek. Om het overzicht te bewaren werden de teams wiskundig door elkaar heen gehusseld door onze eigen Jelle (GROTE BIEM!). De winnaar van de dag werd bepaald door de afsluitende JSC-klassieker: Levend stratego in het bos. Tijdens de laatste momenten van het JSC-kamp 2019 wisten we toch nog een primeur te introduceren: Voor het eerst in de JSC geschiedenis werd levend stratego volledig eerlijk en zonder valsspelen uitgespeeld, een unieke ervaring voor alle betrokkenen. Bij terugkomst op de boerderij stonden de rijdende ouders de kinderen al op te wachten, het was nu echt tijd om het kamp af te sluiten en terug naar Broekland te keren. Heel moe, maar ook heel voldaan kijken wij terug op een geweldige week en waarin iedereen heel veel plezier heeft gehad. Wij willen alle kinderen bedanken dat ze met ons meewilden en hopen dat we ze volgend jaar weer terugzien op JSC-Kamp 2020!

Groetjes,

De JSC-kampleiding!

Inschrijving kamp 2019 geopend!

Inmiddels is de mogelijkheid om uw kind(eren) in te schrijven voor het JSC-kamp 2019 geopend. Het kamp zal plaatsvinden van 19 tot en met 22 augustus 2019, zoals gewoonlijk de vierde week van de bouwvak. Houdt deze data dus vrij in uw agenda!

Inschrijven kan tot 31 juli 2019.

Mocht u nog vragen hebben over het kamp of de leiders, of wilt u graag later dit jaar een reminder over het kamp ontvangen? Stuur dan een mailtje naar yoeri.booijink@wur.nl.

De kampleiding van dit jaar:

IMG_0864

Van links naar rechts:

Yoeri Booijink, 22 jaar, Melkveehouder en Student Management, Economics and Consumer Studies

Emmy Booijink, 22 jaar, Werkzaam in het speciaal onderwijs bij de Daniël de Brouwerschool

Elisa Wilbrink, 19 jaar, Student Facility Management

Mick Strijdveen, 22 jaar, werkzaam bij RIVM (Rijks instituut voor volksgezondheid en milieu) en eigenaar www.productsenm.nl

Jelle Nijkamp, 22 jaar, Student Technische Bedrijfskunde

Marloes Verwaijen, 19 jaar, Student verpleegkundige,

Tim Tuink, 22 jaar, Student Biomedische Wetenschappen & Gedrag- en Neurowetenschappen

Lynet Beltman, 20 jaar, Student Social work; profiel Jeugd

Sil Journee, 25 jaar, werkzaam bij MVGM Vastgoedmanagement

Elke van Rossum, 28 jaar, Leerkracht basisonderwijs

Tijs Holtkuile, 21 jaar, Varkenshouder en student Agrarisch Ondernemerschap: Varkens en Pluimvee

Milou Broekhof, 20 jaar, Student Small Business and Retail Management

Rick Groten, 26 jaar, Leerkracht basisonderwijs

Alex van Rossum, 20 jaar, Werkzaam als logistiek medewerker bij Pan Oston

We hopen jullie allen te zien bij JSC-Kamp 2019!

Groetjes de Leiding!

JSC-Kamp 2018

Een kamp om niet te vergeten!

Daar gingen we weer, de laatste week voordat de scholen weer beginnen maken we er nog even een groot feest van. De leiding had de loodzware taak deze week 46 energieke kinderen in bewang te houden. Om ervoor te zorgen dat er een klein kansje was dat dit ook daadwerkelijk zal gaan lukken, werden onze eigen Fit Girls maandag ingeschakeld om de kinderen uit te putten met hun zelfontwikkelde trainingsschema.

Er was geen tijd te verliezen, daarom werd er bij aankomst bij het Horsthuis direct begonnen met een spectaculaire warming up. Hier probeerden de kinderen duidelijk al indruk te maken op de leiding om later in de week de legendarisch “AL Bundy Shoe” op te kunnen eisen. Vervolgens gingen we op weg naar Hellendoorn. Na aankomst werd er begonnen met de eerste sportieve trainingsoefeningen. In de middag lieten de kinderen vol overgave zien hoe snel, stoer, sterk, slim, lenig en fit ze waren.  De leiding was dan ook diep onder de indruk van de prestaties en het ene na het andere JSC record werd door de jeugdige sportievelingen uit de boeken gewerkt. Na een overheerlijke maaltijd vol #koolhydraten #fitzijn #spierballen, was het tijd voor een grote stoelendans. Dit was heftig, een beetje lomp en zeker geslaagd. Alle stoelen hebben deze activiteit wonder boven wonder overleefd, de kinderen ook trouwens! Na een bloedstollende quiz en een rustgevende yogasessie was het eindelijk tijd voor de kiddo’s om hun welverdiende slaap te pakken, dacht de leiding.

De leiding was echter met stomheid geslagen over de conditie van de kinderen want natuurlijk waren de kinderen nog lang niet moe. Zondag waren ze uiteraard op tijd naar bed gegaan; ze hadden nog steeds niet genoeg gesport vandaag; teveel snoep gegeten; en gewoon niet willen toegeven dat je moe bent. De kampleiding had het er maandag maar druk mee. Uiteindelijk konden de kiddo’s de vermoeidheid toch niet aan, het werd eindelijk rustig in Hellendoorn.

Dinsdagochtend, de kampleiding heeft het grootste plezier in het wekken van de kinderen na een kort nachtje. Dag 2 stond in het teken van de vertrokken legende binnen de JSC: Erik! (die achter de schermen nog druk heeft meegeholpen in de voorbereiding van het kamp). Erik-dag was voor een aantal van onze jongste kinderen een nieuw gegeven, maar iedereen vermaakte zich super. Het doel van vandaag: een nieuwe Erik, Erik Jr. vinden! Emmy had vandaag de zware taak om zich als Erik voor te doen en deze zware dag te jureren.

Na het ontbijt gingen de kinderen in groepjes dolenthousiast bezig om “Erik” ervan te overtuigen dat zijn plaatsvervanger bij hun te vinden was. Natuurlijk werden de uitslagen van de spelletjes beoordeeld op een manier waar Erik jarenlang bekend om staat, de puntentelling kon heftig beïnvloed worden door creatief met de regels om te gaan, af en toe een klein beetje vals te spelen en natuurlijk de jury omkopen. Vele kinderen bleken hier al lang een expert in te zijn (dit vonden wij enigszins zorgelijk) en vele punten werden verzamelt.

Voordat er gegeten zou worden, werd er ‘s ochtends voor Erik nog een gedicht geschreven door elke groep. De behaalde punten gedurende de dag, maar met name het gedicht zou de doorslag gaan geven wie de nieuwe Erik Jr. zou worden. Iedereen deed goed zijn best en elke groep vond een uitverkorene om Erik Jr. te worden.

In de middag werden er verschillende spellen gespeeld om nog meer indruk op Erik te maken. Tussen de bedrijven door was er nog een klein heikel puntje. Een niet zo’n kleine belhamel zat klem in een benarde situatie. Hoe deze deugniet in deze situatie terecht is gekomen is allen nog onduidelijk. Gelukkig is de leiding creatief met groene zeep en was de situatie snel verholpen. Voordat het programma vervolgd kon worden hebben we de broer, die tevens kampleider is, van het desbetreffende kind verteld dat er nog wat werk te doen was aan het ruimtelijk inzicht.

Nadat de buikjes rond waren gegeten tijdens een heerlijk diner, gingen we met zijn allen richting het bos. Hier werd het eindspel gespeeld. Maar liefst 50 foto’s van Erik lagen verstopt in het bos en zouden gevonden moeten worden door de groepen. Hierna moest de leiding nog gevonden worden in het bos. Maar vreemd genoeg bleek aan het einde van het spel een extra persoon aan de leiding te zijn toegevoegd. Wie anders dan de enige echte Erik bleek aanwezig voor de uitreiking van de felbegeerde prijs. Maar voor dit gebeurde werden de eerder gemaakte gedichten voorgedragen aan Erik en konden er nog extra vragen gesteld worden aan de legende. Maar wie won er die avond? Na een zenuwslopende prijsuitreiking kwam de bevrijding, Alec Holtkuile werd gekroond als Erik Jr.

De leiding was tevreden over de dag en blij dat ze alle kinderen weer naar bed mochten sturen. Verwacht werd dat iedereen wel gesloopt zou zijn na de vorige korte nacht, maar niets bleek minder waar. Opnieuw hadden de leiding en de kinderen een korte nacht voor de boeg.

Op de woensdagochtend waren de kinderen niet uit hun bedden te krijgen. Toch stond de woensdag in het teken van muziek dus wekte de leiding de kinderen met veel mooie deuntjes. De woensdagochtend was de uitgelezen mogelijkheid voor de leiding om hun musicale talenten te showen. De dagleiding had een mooie plannetje in petto, te beginnen bij het ontbijt. De leiding had stuk voor stuk een muziekgenre gekregen die ze voorbereid hadden. De meeste individuen van de leiding bleken helaas geen ras-artiesten te zijn en de kinderen keken elkaar zo af en toe ook beduusd aan. Uiteindelijk eindigde het muzikale begin met een nummertje dat de kinderen al 1000x eerder gehoord hadden de afgelopen dagen: Africa, niet door Toto, maar door de kampleiding. De dag was los!

Hierna begonnen de ochtendspellen waarbij de kinderen spelenderwijs het een en ander over verschillende muziekgenres leerden. Vooral Jelle was populair, aangezien hij de kinderen leerde hakken. Na een geslaagde ochtend was het tijd voor een welverdiende lunch. Hierna begon het spektakel van het JSC-kamp 2018. De dagleiding, of eigenlijk Yoeri Booijink wist dat de musicale middagspellen zouden leiden tot de apotheose van het kamp. In de volksmond werd dit evenement ook wel de GE (Grote Escalatie) genoemd.

De Grote Escalatie stond in het teken van veel water en gesmeer. De middagspellen begonnen vrij rustig maar naarmate de middag vorderde werd het steeds smeriger totdat het tijd was voor “De Grote Escalatie”.  Het thema van de dag stond te boek als: Piratendag. Onze kleine etherpiraten hebben de hele dag al veel geleerd over muziek en waren zowaar volleerd DJ’s geworden. Toch kon een piraten tintje aan deze dag niet ontbreken. Er lag dan ook een heuse schat begraven in het veld, heel toevallig was dit ook net de plek waar de kinderen en kampleiding een kring hadden gevormd op het gezag van Elke. De groepen vormden nog een aantal piramides, deden de pizzahut en zongen liedjes. Na de vondst van de schat was het de beurt aan de leiding om opdrachten te doen, onder leiding van onze eigen VIP Gijs Reimert werd het een grote smeerboel. Gelukkig ging het regenen dus het opruimen was achteraf zo gedaan; en we gingen hierna toch douchen.

Na het douchen mochten de kinderen natuurlijk een lekker bakje patat + snack halen voordat de disco begon. De meiden werden opgemaakt en de mannen hadden hun haren strak in het vet. De DJ’s (hoe toepasselijk in het thema) hadden de zaal omgetoverd tot een heuse discotheek. Mooie plaatjes werden gedraaid en er werd flink gedanst. Toch was er maar één iemand die iedereen hun danstalent overtrof en zij kreeg de Al Bundy Shoe overhandigd. Tromgeroffel: Noortje Groot Koerkamp.

Nadat de disco was afgelopen, dacht de leiding ook wel mooi optijd naar bed te kunnen. Maar blijkbaar zijn de Broeklandse kinderen niet moe te krijgen. Opnieuw duurde het lang voordat de rust weerkeerde in Helledoorn.

Hoe kon het ook anders, de nacht ging snel voorbij, want ja het was Snelle planga dag! Wat? Ja, snelle planga dag. Een bekend fenomeen voor de jeugd bereikte ook het JSC-kamp. Met een futuristische zonnebril op zou alles vlot en soepel verlopen. Dat bleek te kloppen. Voor het ontbijt werden de slaapzalen spik en span gemaakt door de kinderen. Na een heerlijk ontbijtje stonden de spellen natuurlijk in het teken van snelheid. Dit was niet alleen hartstikke leuk, de tijd vloog voorbij. Uiteraard was het donderdag middag tijd voor een welbekende JSC traditie: Levend stratego in het bos. De vlaggen werden verstopt en de kinderen gebruikte het allerlaatste beetje energie dat ze nog overhadden. Hierna was  de batterij echt leeg en was het tijd om weer naar Broekland terug te keren.

Na een fantastisch Kamp was er bij het Horsthuis de hereniging met de ouders. Leeggestreden en tevreden was dit helaas toch echt het einde van JSC kamp 2018. Wij hopen dat de kinderen een fantastische week hebben gehad! Daarnaast willen we de ouders bedanken voor het vertrouwen is ons en hopen we alle kinderen volgend jaar weer te zien voor weer een Fantastich kamp!

De JSC-kampleiding!

JSC kamp 2019

Het JSC kamp 2018 zit er inmiddels helaas weer op. Gelukkig betekend dit dat we weer uit kunnen kijken naar het JSC zomerkamp 2019!

In 2019 zal het kamp georganiseerd worden in week 34.

Dus houdt de data maandag 19 augustus tot en met donderdag 22 augustus vrij in de agenda!

 

 

Het resultaat van 4 dagen Ommen

JSC KAMP 2017

En toen was het zover, het JSC kamp 2017 kon beginnen! Wel 54 enthousiaste kinderen stonden klaar bij het Horsthuis voor weer een fantastisch kamp. En nee we hadden niet alle tiet. Want het was boer’n dag, en tiet kost geld. Dus aan ‘t werk werd er gemeld. Want aan ‘t einde van de dag op en top boer zijn, gaat niet zonder slag of stoot. Na het uitzwaaien van de ouders en een paar dikke knuffels, konden we vertrekken richting Ommen.

Nadat de kinderen zich hadden geïnstalleerd op de beste slaapplekken, kon de dag officieel beginnen. En een dag moe beginnen kan natuurlijk niet. Ochtendgymnastiek was daarom de uitkomst. Na vele malen opdrukken, sprintjes en dansjes leken de kinderen zeker wel fris en fruitig. Touwtje trekken kon beginnen. Hieruit bleek dan wel weer dat Broeklandse kinderen zeker niet de minste zijn. Het touw brak namelijk al in de eerste paar minuten. Aan spierballen dus geen gebrek.

De tijd vloog voorbij, na een lekkere maaltijd konden we alweer aan de middag spelletjes beginnen. En wat is een boer’n dag zonder zwientie tikken, of kopspijkers? Het zonnetje scheen ondertussen op volle kracht, dus de kaartjes die met deze spellen verdient konden worden vlogen ons om de oren. De boeren strijd was begonnen. Van strijden word je moe, dus er moest even goed gesmikkeld worden van een echte boeren maaltijd. Na het eten begon de strijd dan ook echt. Het ging erom wie de meeste boerderijen kon vormen. Onder andere door flink te slijmen bij de overheid. Na een verassende beslissing van de overheid, won het groepje van Elke.

Van hard werken word je moe, dus alle kinders lagen vroeg in bed, dachten de leiding… Maar voor de kiddo’s was ‘t slapen nog niet helemaal aan de orde, en was het af en toe toch wel een groot kippenhok…. Dat kan natuurlijk ook niet anders op zo’n boer’n dag.

Na een paar uurtjes slaap gepakt te hebben, konden, zowel de kinderen als de leiding, weer vroeg van start. Met jawel een populair en bekend spel in zowel Broekland als omstreken: Wie hef de bokse an?! De kinderen waren verdeeld in 4 teams, hierbij was het mooi om te zien dat alle kinderen een gekleurd shirt/broek van thuis hadden meegenomen! In de ochtend begonnen de spellen met zowel spijkerbroek hangen, geluiden raden, puzzelen. Hierbij konden al punten worden verdiend door de teams.

In de middag begonnen de grote spellen. Mega estafette, hierbij was samenwerking erg belangrijk. Van vals spel was geen sprake door de “professionaliteit en eerlijkheid” van de scheidsrechters. Ondertussen was het een slagveld in het bos, daar werd namelijk het grote paintball spel gespeeld. De verf vloog je om de oren, en aan fanatiekelingen geen gebrek! Wie uiteindelijk het minst gekleurd was, had gewonnen.

Na het buikje weer rond te hebben gegeten begonnen de avondspellen. Als eerste levend bingo, waarbij de kinderen opzoek moesten gaan naar bingoballen in het bos. Nadat iedereen weer aanwezig was op de boerderij, kon het echte eindspel beginnen met raadsels en vragen. De leiding moest hierbij hun hoofd in een taart drukken om antwoord te kunnen geven, tot groot plezier van de kinderen! Overigens smaakte de taart er hierdoor niet minder

om. Tot groot plezier won het groepje van Rik, zijn blijheid was dan ook ongekend toen hij de Goude Bokse aangemeten kreeg.

Ennn toen was het al weer tijd om te gaan slapen. Maar door de vele diehards was er ook deze avond weer weinig sprake van slapen. Gelukkig zijn wij, als leiding, wel wat gewend, en verliep alles nog wel onder enige controle.

Woensdagochtend en wat een luxe… Alle kinderen werden op woensdagochtend zelf uit de slaapkamers gehaald. Met een polonaise!! De viering van 40 jaar JSC kamp was begonnen! Feestontbijt, met de luxe keuze uit chocomel en yogi. Echter wou het weer in de ochtend niet helemaal mee werken. Maar dat mocht de pret niet drukken, de kinderen liepen gewoon enthousiast de traditionele bostocht. Het weer klaarde in de middag weer heel erg op zodat er nog lekkere feestelijke waterspellen werden gedaan.

En toen was het al weer tijd voor patat. Laten we zeggen dat geduld een schone zaak is… Maar het wachten het meer dan waard was, de patat was heerlijk. Tijd voor een make-upje, en de gel erin. Iedereen zag er weer op en top uit. Tijdens de disco werden dan ook de mooiste dansjes door de kinderen weer uit de kast gehaald. Waar enig professionele danser jaloers op kan zijn. Aan de disco ontbrak dan ook helemaal niets, een zeer bekende dj, een viproom voor onze VIP Sybe van Loohuizen. En noem maar op. Op gegeven moment werden de Queen en King bekend gemaakt van deze jubileumavond, zonder twijfel waren dit Milou en Erik. Echter konden zij niet de danskwaliteiten evenaren van Hanna Ruiter, zij ging er namelijk met de zeer bekende Al Bundy Shoe vandoor. Na vele uurtjes dansjes te hebben gedaan was het tijd om het bed op te zoeken. Hierbij ging het feestje voor de kinderen nog door in de late uurtjes! Voor sommige zelfs tot in de vroege ochtend….

Donderdagochtend, een ochtend waarbij vele bekendheden te spotten waren. Josje (van K3) liep huppelend rond, Maxima en zelfs Johan Derksen was van de partij. Even ontbijten en de kinderen konden er weer tegen aan. Voor het eerste spel moest je met je beste armpje drukken, steen papier schaar (en ga zo maar door) skills uit de kast halen. Het doel was om zo hoog mogelijk op de waslijn te komen door tegen elkaar te strijden, en op deze manier DE kampioen te worden. ’s Middags was het tijd voor het legendarische en befaamde levend stratego. Door te benutten van de laatste krachten die de kinderen nog hadden, werd het spel nog erg fanatiek gespeeld!

Aan alles komt een eind, en zo ook aan dit geweldige JSC kamp. Tijd om naar huis te gaan.. Verschillende ouders stonden al weer klaar bij de kampeerboerderij in Ommen. De kinderen konden weer moe en voldaan naar huis. Bij het Horsthuis werd het laatste afscheid genomen. En zoals elk jaar werden de handjes weer geschud, wat wij altijd erg leuk vinden!

Wij hopen dat jullie (kinderen) erg hebben genoten van het kamp!

Wij vonden het weer geweldig!! En zien jullie graag volgend jaar in grote getalen terug!

De JSC-kampleiding

JSC kamp 2016

JSC-kamp 2016, stoer kieken en goan of een tikkie terug!

wat een feest!

Maandagochtend 9:00 uur stonden er ruim 70 zenuwachtige kinderen bij het Horsthuis klaar om op kamp te gaan richting het verre Lemele. De ouders, die het wellicht net zo spannend vonden, dropten de kinderen bij de leiding die er deze ochtend wel heel verdacht uitzagen. Dit bleek niet onterecht want wat bleek, alle snoepzakjes welke speciaal voor de kinderen waren bedoeld waren gestolen. Dit kon alleen door één van de leiders zijn gebeurd aangezien tussen de zaterdag voor kamp en de maandagmorgen er niemand anders bij kon. Gelukkig had de dief meer dan genoeg aanwijzingen achter gelaten waardoor het aan de kinderen de taak was de dief te vinden en zo het snoep terug te veroveren.

Het was maandag regenachtig weer wat er voor zorgde dat de spelletjes waarmee aanwijzingen verdient konden worden binnen gespeeld moesten worden. Gelukkig voor de rest van de week prachtig weer voorspeld dus niemand hoorde je klagen. ’s Avond was het al weer droog en konden we gelukkig door middel van het beantwoorden van zeer lastige vragen van de leiding de laatste aanwijzingen in het bos vinden. Hieruit bleek dat onze stagiair Youri (aká Sjoerd) Booyink gelijk de stoute schoenen had aangetrokken en de dief bleek te zijn. Gelukkig voor alle kinderen had hij nog niet de tijd gehad al het snoep op te eten en kregen ze zo toch nog net voor het slapen gaan hun welverdiende zakje snoep.

Over slapen gaan gesproken. Zo als altijd en dus ook op JSC kamp zijn kinderen volgens ons toch echt wel de nodige uurtjes slaap nodig. Helaas dachten zij hier zelf anders over. Man man man man man….. Gelukkig zijn wij ervaren opblijvers en hebben wij de kinderen toch nog in slaap gekregen waarna wij ook nog (enkele) uurtjes het bed hebben kunnen opzoeken.

Na deze korte nacht begon de dinsdag met gelijk mooi weer, YEAH! Vandaag proefkonijnendag, super interessant. Er werden allerlei verassende proefjes gedaan door leiders waarbij de kinderen moesten raden wat er ging gebeuren. Dit zorgde met enige regelmaat voor versteld staande gezichten. De middags werd het programma iets aangepast (ruim 30 graden!!!) en werd er vooral veel in het water gelegen. De dag werd afgesloten door natuurkundeprofessor Svennergie. Na een keurige show, waarbij net niet alles ging zoals gepland, konden de kinderen weer hun nest in. In vergelijking met de vorige nacht waren de kinders nu lekker rustig. De meesten van hen zijn er inmiddels achter gekomen dat actieve dagen en korte nachten toch wel snel hun tol eisen (graag gedaan).

Toen was het alweer woensdag, zomercarnaval. Carnvalsbeest prins Bas Booyink werd gekroond tot prins der Jsc’ers Bas de 32e en mocht zodoende de hele dag bij de vele polonaises voorop lopen. Kinderen vormden hun eigen residenties, bedachten een verenigingsnaam, en bouwden hun eigen carnavalswagens. Tijdens het middageten werd er gefoekepot voor eten wat er voor de leiding natuurlijk supergrappig uitzag. De middag werd geopend met een grote optocht, waarna ook vandaag door de hitte (gevoelstempratuur 79 graden zo schatten wij zelf in) vooral veel met water werd gespeeld en vooral het zwembad (jaja u leest het goed, wat een luxe!) goed gevuld was.

Nadat alle kinderen weer droog achter de oren waren was het tijd voor de jaarlijkse woensdagavond traditie. Patat en de grote disco. De planning was om de disco een ander opzetje te geven en er een carnavalsavond van te maken met alle kinderen lief verkleed. Echter was ook hier de warmte een spelbreker en kregen we het overgrote deel niet zo gek om een kostuum aan te trekken (misschien kwam dit ook wel een klein beetje omdat ze juist voor deze avond hun aller aller mooiste kleren hadden meegenomen die natuurlijk aan de rest van de aanwezigen geshowed moest worden). Het maakte ook niet uit, de disco zelf was een groot feest. Dj’s Paul en Marc zorgden vanaf het begin tot het eind voor een dampende en zwetende feestzaal waarbij iedereen nog steeds baalt dat het deze woensdag om 11 uur afgelopen was en dat het niet op dit moment nog steeds bezig is. Aan het einde van de disco ging Sem Doorn door zijn prachtige dansjes er vandoor met de felbegeerde Al Bundy shoe. Deze kreeg hij uitgereikt door niet zomaar iemand. Nee, de enige echte Prins der Dondermadeurs Paul Middelkamp was speciaal hiervoor naar Lemele gekomen.

Het laatste nachtje kwamen we met zijn allen goed door waarvan enkelen zonder te slapen. De donderdag staat vaak in het teken van het opruimen. Echter dit keer ook in het teken van Johan Cruijff en het getal 14. Voor meer uitleg betreft dit thema moet je eens met een leider gaan praten. ’s Ochtens op een gastoestelletje lekker pannenkoeken gebakken met de kinderen, gewoon in groepjes op het veld. Daarna wat kleine spelletjes gedaan, iedereen was kapot. We hadden nog net tijd genoeg om een traditioneel potje levend stratego te spelen waarna de ouders om drie uur klaar stonden om de gesloopte kinderen weer van ons over te nemen. Het handjes schudden bij het Horsthuis blijven wij als leiders net als de vele bedankjes van de ouders de dagen erna een tof moment vinden, geweldig om zo een prachtige week af te sluiten. Wij hopen dat jullie kinderen genoten hebben, wij in ieder geval wel en we vonden het een groot feest!

Beste ouders, bedankt voor het vertrouwen in ons en doe al jullie lieve kinderen de groetjes van ons.

en natuurlijk tot volgend jaar.

De kampleiding.