JSC-kamp 2020: Het jaar dat er een leider naar huis ging met heimwee/muggensteek

De voorbereidingen naar het JSC-kamp dit jaar verliepen onzeker.

Zo waren we slachtoffer van de eerste officiële online JSC-vergadering in de geschiedenis van het JSC-kamp. Desalniettemin bleek deze editie een geweldige te worden. Leest u verder voor het gehele verslag.

Maandag 10 augustus: Broeklanderfeest

10:00 Vertrek bij het Horsthuis
Vele potjes handgel, een aangepast rijschema en een aangepast slaapkamerschema werd ontwikkeld om het gehele JSC-kamp volgens de huidige geldende maatregelen gladjes te laten verlopen. Tijdens de opening mochten de, nog ietwat zenuwachtige kinderen met hun nog zenuwachtigere groepsleiding een dansje opvoeren waar de eerste punten voor de dag verdeeld werden. Hoe meer bierbekers er in de meter bier kwamen, hoe hoger de score. Het thema van de dag luidde dan ook: het Broeklanderfeest.
Was het warm? Ja het was warm. Erg warm, heet zelfs.

De hele week werd het tropenrooster ingeschakeld. Gelukkig voor de leiding begonnen we niet vroeger in de ochtend, maar mochten de kinderen hun zwemkleding aantrekken. Alle spelletjes werden aangepast zodat er verkoeling in de schaduw of onder de sproeiers gezocht kon worden. Extra zonnebrand was ingekocht om de tere huidjes van zowel de kinderen als de leiding te beschermen.

Tijdens de lunch werden er, als een echte Broeklandse veiling, kavels verkocht aan de groepen. Zo kocht één groep al vast een zak snoep, kocht de andere groep een vrijstelling zodat ze maar liefst vijf (5!) minuten later naar bed mochten en kocht weer een andere groep een plekje in de jury tijdens de playbackshow. De rest van de dag verliep voorspoedig en de dag werd afgesloten met een muziekbingo en een heuse playbackshow. Yoeri Booijink stal de show (met zijn groep). Het was niet Yoeri die de danspasjes aan zijn groep leerde, maar zoals de hele week leerden de kinderen de leiding danspasjes.

De kinderen blijken sinds weken in de ban van een nieuw social media fenomeen: TikTok. Stomme liedjes worden gecombineerd met nog stommere dansjes. Hier werd Yoeri, a.k.a. Sjoerd, a.k.a. Zulu-Zulu Sjoerd slachtoffer van. Toch leverde dit veel punten van de vakjury (incl. Sven van team geel) op. Vier juryleden gaven een 10 en de vijfde gaf een 9.5. Een dik verdiende overwinning voor team groen die daarmee ook de einduitslag won.

Gelukkig voor de leiding mochten ze de kinderen naar bed sturen. Jammer voor de leiding bleek het de maandag van het Broeklanderfeest en zaten de kinderen (en de leiding) vol energie. Het bleef nog lang onrustig zoals gebruikelijk op de maandag.

Dinsdag 11 augustus: Op de camping!

Helaas voor de leiding waren ze allen vergeten de dinsdag na het Broeklanderfeest vrij te nemen. Dinsdagochtend bleek een zware. Gelukkig waren de kinderen ook moe en beweerden sommigen zelfs niet geslapen te hebben. Daar geloofden wij natuurlijk helemaal niets van. Slaapgebrek kun je uitschakelen en zo gingen we voorts. Het thema luidde “Op de camping”.

Voor de belhamels van de nacht ervoor was er natuurlijk strafcorvee. Het vele geklopt op de deuren en het wakker houden van de leiding had ertoe geleden dat de vaatwasser kapot was gegaan. Althans dat had de leiding de kinderen wijsgemaakt. We waren immer ”op de camping” dus we deden net of de vaatwasser kapot was. Onder het genot van een ochtendzonnetje en vele afwasliederen werd er met frisse tegenzin afgewassen.

Er werden weer vele spellen gespeeld en de meesten hadden betrekking tot water. Was het warm? Ja, het was opnieuw erg warm. Het eten ook, althans het avondeten, maar daar zo meer over. Eerst de zwembroek aan en insmeren en daarna moest er geld verdiend worden voor een overnachtingsplek op de camping voor die avond. Te weinig geld betekende buiten slapen. Oja, niet te vergeten: vandaag is Marloes jarig.

‘s Ochtends was geheel gladjes verlopen totdat Anton (bijnaam van Alex van Rossum) met slecht nieuws kwam. Al strompelend met een thermometer en een rol toiletpapier onder de arm, kwam hij de grote zaal binnen. “achtendertig punt drie”, luidde het uit Anton zijn keel. Eerder beduusd dan geschrokken, keken de leiders Anton aan. Hij snapte het zelf ook niet helemaal, maar Alex had koorts. Het getal “achtendertig punt drie” bleek zijn innerlijke temperatuur te zijn, gemeten in zijn … (vul zelf maar in waar een thermometer in moet). Én koorts én een dik, vies voetje, het zat Alex allemaal niet mee. Alex begon een naar aangezicht te worden voor zowel de leiding als de kinderen. Als 8 wijze home-grown dokters, wisten de aanwezige leiders dat het niet langer zo kon. Gelukkig belde Alex een echter dokter, want wat wist de leiding nou van geneeskunde. “Poot omhoog en pillen slikken”, luidde het devies van de dokter. Alex had helemaal geen pillen en het pootje omhoog doen tijdens JSC-kamp is lastig (er wordt immers veel gedanst). Er bleek maar één oplossing: vroegtijdig opgeven. Zo geschiedde. Voor het eerst in de JSC-geschiedenis is er een kampleider vroegtijdig naar huis gegaan wegens een muggenbeet. Hierna is dit gaan ontsteken. Stom zeg, doei Alex.

Naast het hoogtepunt van Marloes haar verjaardag en van Alex zijn vroegtijdige vertrek was er nog een hoogtepunt (lees: dieptepunt). Milou haar kookkunsten lieten te wensen over. Mocht uw kind klagen over het eten van de dinsdag. Dat kan kloppen, maar dat kwam vooral omdat ze zoooooo verwend zijn en dat ze geen pasta soep met saus willen eten. De rest van de leiding kon dat wel beamen.

Nadat de kinderen overgecompenseerd hebben met toetjes en natuurlijk snoep hebben we ze bij tijds naar bed gestuurd, gek genoeg was het (waarschijnlijk door de koolhydraten uit de macaroni?!) weer lang onrustig in Ommen. Gelukkig kan de leiding nog steeds beter om haar slaap heen dan de kinderen en rond de klok van tweeën werd het dan eindelijk stiller in de krochten van de boerderij. Tijd voor de leiding om een geintje uit te halen. Zo stonden bij het opstaan de volgende dag opeens alle stapelbedden door elkaar. Hoe kan dat nou?! De leiding weet van niets 😊

Woensdag 12 augustus: Kerstmis

Een thema niet passend bij het thema, namelijk Kerstmis. Sneeuw hebben we dan de laatste jaren niet gezien met kerstmis, maar temperaturen boven de 30 graden hebben wij persoonlijk ook nog niet meegemaakt op eerste kerstdag. De bestelde sneeuw was dan ook snel gesmolten. Afijn, tijdens het ontbijt zou er een kerststuk moeten worden opgevoerd door de leiding en zo geschiedde. De kinderen werden vertroeteld met krentenbrood, wat de helft – net als de macaroni van Milou – blijkbaar niet lust…
Hoewel het doel van vandaag was om zoveel mogelijk kerstelfjes te verzamelen was het hoofddoel eigenlijk het kerstgala (lees: disco) van de woensdagavond.

De kinderen van groep 4 waren bang gemaakt door de andere kinderen dat ze in de middag onder gesmeerd zouden worden met eten, was dat dit jaar gelukkig niet het geval. Een heus parkour werd klaar gezet om de leiding en kinderen overheen te sturen. Pure chaos. Herres (de teamnaam van Emmy en haar kompanen) won.

Iedereen nat en moegestreden natuurlijk, gelukkig konden we lekker douchen. Ondertussen pakte de patatploeg de friet goudbruin en werd iedereen voorzien van patat en een snack. In de tussentijd verzorgden de vrouwen met jarenlange ervaring ervoor dat de kinderen er opgedirkt uitzagen voor de disco. De mannen konden zichzelf wel redden met hun potten gel.

De danspasjes vloeiden rijkelijk, met name omdat iedereen de TikTok-dansjes toch al kende. Natuurlijk moest de Al Bundy Shoe worden uitgereikt. Dit jaar aan een nieuwkomer in het JSC-gezelschap: Teun. Daarnaast kwam de woensdag-leiding met een heuse nieuwe prijs op de proppen: de best geklede mannelijke en vrouwelijke leiding. Deze ging respectievelijk naar Tim en Lynet. Gefeliciteerd met behalen van deze iconische titel.

Donderdag 13 augustus: Super dure donderdag amice

Woensdagnacht liep zoals elk jaar onmeunig uit de hand. Niet zo zeer bij de leiding (alleen) maar vooral bij de kinderen. Hoewel de melatonine door de kleine kinderlichaampjes gierde, wisten bijna alle kinderen dit oerinstinct te negeren. Persoonlijk denk ik dat het komt door de kilo’s snoep die de kinderen opeten, maar ik kan het mis hebben. Ook de leiding besefte zich dat dit de laatste avond was en had het ook gezellig.
Donderdagochtend is zoals gewoonlijk dus ook de zwaarste. Dit jaar in het bijzonder. Naast erg moe, was het, en je zult het bijna niet geloven, opnieuw erg warm. Echt waar? Ja.
Vandaag stond in het teken van geld en een pizza artisjokhartjes (zonder artisjokhartjes). De kinderen werd op spelenderwijs geleerd hoe om te gaan met geld. Wat bleek was dat de onvolgroeide kinderhersenen een slechte risico-inschatting kunnen maken, en met name kiezen voor een 50/50 kans op het winnen van extreem grote geldbedragen. Een aantal groepjes wisten dan ook bij de roulette een bezit van om en nabij een miljoen met één zet te verdampen. Chapeau!

Afsluitend werd natuurlijk het levend Stratego gespeeld. Gelukkig was het in het bos minder warm, maar nog steeds wel echt warm. Statego wordt zoals elk jaar volledig eerlijk gespeeld en zo zorgde de leiding er ook voor dat vooraf bepaald werd welk team won.

Daar kwamen de ouders aan. Alle spullen waren reeds ingeladen en we konden op naar Broekland. Ook in Broekland was het warm. Vandaar dat drie stuks leiding dacht slim te zijn en achter te blijven in Ommen. De verstekelingen werden dan ook naderhand opgehaald door Sil. Op deze manier kwamen Sil en de drie verstekelingen wel onder de opruimplicht aan. Maar goed, dat hadden Tijs Holtkuile en Tim Tuïnk al op zich genomen. Grote klasse heren!

Afsluitend en traditiegetrouw besprak de JSC-leiding het kamp na onder het genot van een BBQ en biertje bij Erik (JSC-legend) in de achtertuin. Was het ook daar warm? Nee, helaas regende het op het moment dat de leiding eindelijk rust hadden.

Einde 😊

Kinderen en ouders bedankt voor de deelname en de hulp tijdens het JSC-kamp 2020. Zonder jullie was ook dit kamp niet mogelijk dus hopelijk tot de volgende!

Comments are closed.