JSC-kamp 2019: Slapen is voor apen

JSC-kamp 2019:

“We gaan met volle moed, het kamp weer tegemoet! We zitten hier gezellig in Le-me-le! Geen ouders meer te zien, we hebben pret voor tien, LEVE DE JSC-kampleiding!” Galmde het maandochtend bij het plaatselijke sportpark. Daar zongen de kampleiders, enigszins gespannen een kampklassieker. Na maanden van intensieve voorbereiding was het bijna zover, het JSC-kamp kon gaan beginnen. Het horsthuis was gevuld met brede glimlachen en de oplettende kijker kon zelfs een vreugdetraantje of 2 waarnemen toen de kinderen eindelijk aankwamen. Jaa, de leiding had er ontzettend veel zin in, de kinderen ook trouwens. “Ridderdag” zo luidde de titel van de openingsdag van het JSC-kamp 2019 te Lemele. Iedereen verkleed, maar onze adonis “Sjoerd” het best met zijn gruwelijke slechte-ridder-kostuum. Toen de hele groep met enthousiaste kiddos aanwezig was, werd de vrolijke opening van het kamp verstoord; Slechte-ridder Sjoerd wist Koningin Elisabeth te ontvoeren na een heftig duel met Ridder Sil. Snel moest er afscheid genomen worden van de ouders en vertrokken we richting Lemele. Dit verliep gelukkig vrijwel vlekkeloos, ware het niet dat Jelle een klassieke JSC-fout maakte. Het is nou eenmaal niet handig om achter een random auto aan te rijden, Jelle! Opvallend was dat JSC-veteraan Elke niet doorhad dat er verkeerd gereden werd. Afijn, toen iedereen in Lemele aangekomen was begon de training om de kinderen tot Ridder op te leiden. Zwaarden en schilden werden gemaakt en in de middag werd er geoefend om alle onderdelen van het Ridderschap onder de knie te krijgen. Zoals verwacht bleken de kinderen uitzonderlijk getalenteerd te zijn. Nadat bleek dat Ridder-Sjoerd onschuldig was, werd er ’s avonds in het bos gezocht naar de koningin en de echte slechte ridder. Na een bloedstollende strijd in het Lemelese bos werd koningin Elisabeth gered en werd Alex opgepakt. Alex werd natuurlijk op passende wijze gestraft en werd aan de schandpaal bekogeld met tomaten. Als leiding hadden we goede hoop dat de kinderen zo vermoeid waren dat we een rustige nacht tegemoet konden zien, dit bleek een inschattingsfout te zijn. Door te leven in een sprookjesachtige wereld overdag bleef er te weinig over om de dromen te vullen, een goede nachtrust leek ook te mooi om waar te zijn.

Dinsdagochtend bleek inderdaad dat de luttele uurtjes slaap onvoldoende waren, vooral voor de kinderen. Enkele belhamels waren niet wakker te krijgen, anonieme bronnen melden dat er onder andere een van Holtkuile bij betrokken was. Ook gingen er geruchten dat draaiende flessen een oorzaak was voor het slaapgebrek. Het hele schema moest dus overhoop gehaald worden, kan gebeuren.. Desalniettemin beloofde het een epische dag te worden: Astrix&Obelix dag was begonnen.
De dag begon met een introductie in de welbekende wereld van de Galliërs en Romeinen, uiteraard werd daarna heerlijk ontbeten en moesten enkele druktemakers de gevreesde corvee uitvoeren. Gelukkig ging dit, onder leiding van afwaslegende Sil Journée, zeer vlot en kon iedereen snel begin met de ochtendspelen. Het doel was om zoveel mogelijk toverdrank te verzamelen. Ieder team kreeg een leider mee en bij de verschillende spellen kon er door de overige leiding toverdrank verdeeld worden. Dit gebeurde door het fanatiek spelen van de spellen, maar het onder druk zetten van de jury kwam ook geregeld voor.. Nadat de tranen van de angstige juryleden waren opgedroogd en de toverdrank “eerlijk” verdeeld was, was het tijd om echte raketten te maken. Hoewel het weer roet in het eten dreigde te gooien bleek dit een hele leuke activiteit en werden er zeer goed werkende raketten gebouwd. Een toekomst bij NASA zit er zeker in voor een deel van de jeugd! Nadien was er tijd voor waterpret in het aanwezige zwembad! In de avond werd de toverdrank opgedronken en was het tijd om de krachten te bundelen: Trefbal tegen de leiders. Het was enorm spannend, maar de kinderen konden uiteindelijk niet op tegen de leiding, die overigens behoorlijk sterk speelden. De dinsdag werd afgesloten met een quiz over de Romeinen, Emmy’s Angels verloren (onterecht misschien) nipt van team Hup Hup Hup van Sil. Voor het slapengaan werd er nog Ajax gekeken en werden er spelletjes gespeeld. Daarna werd het (min of meer) rustig in Lemele.

De woensdagochtend begon met chaos en paniek, de gehele leiding was onvindbaar… Althans dat dacht iedereen. Gekleed in zeer overtuigende camouflage was de leiding klaar voor de dag, het thema: het Leger. Voor het ontbijt moesten de kinderen over de gang onder een legernet doorkruipen voor ze naar beneden konden. Nadat de buikjes gevuld waren werd er richting het bos gemarcheerd. In het bos konden de groepjes punten verdienen door opdrachten te volbrengen. Dit ging niet vanzelf, nee zeker niet, de kinderen moesten uiterst goed zoeken om de kaartjes te vinden waarop de opdrachten stonden. Uiteraard was er de mogelijkheid om extra punten te verdienen. De leiding kwam met enkele hele creatieve manieren waarop de extra punten in de wacht gesleept werden, iets wat hilarische taferelen opleverde. Nadat we het hele eind uit de bos terug waren gelopen was het tijd om snel te eten, want de middagspelen stonden al te wachten. In de jacht naar de laatste punten werd er een intense strijd gevoerd tussen de verschillende groepen. Dit naderde de apotheose toen er een korte bespreking was voor de rest van de middag… Terwijl iedereen nietsvermoedend naar het gebruikelijke gebasel van Sergeant Mick het luisteren was, werd iedereen bekogeld met “puddingbommen”. Wat volgende was een combinatie van water en smurrie dat overal over het veld heen en weer vloog, met daartussen lachende kinderen en snikkende, vluchtende leiding… Precies zoals JSC-kamp hoort te zijn! Van rennen, klieren, smeren en de leiding te grazen nemen krijgt iedereen honger, vandaar dat er met smart op de patat werd gewacht. Ondertussen was het moment daar voor Elisa, Elke, Lynet, Marloes en Milou (en een beetje Emmy) om uit te blinken; De dames moesten worden opgemaakt voor de disco. En talent hebben ze hoor, die dames, want wat zagen de kinderen er weer prachtig uit, in combinatie met goede muziek waren alle ingrediënten aanwezig voor een fantastische disco. Nadat alle danspasjes geshowd waren, was er overduidelijk één terechte winnaar voor de beroemde Al Bundy Shoe: Melanie Wiggers, gefelicteerd! De nacht verliep zoals je mag verwachten na een dag in het legerthema: Com-ple-te-chaos. Achja, we waren toch al gewend aan niet slapen..

Donderdagochtend, het zwaarste moment van het JSC-kamp voor velen. Geheel passend bij de vermoeidheid van alle aanwezigen was het thema: Expeditie Robinson. Verkleed als “bekende” Nederlands waar we eigenlijk de helft niet echt kennen werden de kinderen wakkergemaakt/ uit bed getrokken. Alle kinderen werden verdeeld in 4 kampen en moesten zichzelf bewijzen bij uitdagende proeven, waaronder de bekende behendigheidsproef en de gevreesde smaakproef. Als leiding stonden we op dat moment versteld hoeveel energie de kinderen toch uit zich wisten te persen, want iedereen was uiterst fanatiek. Om het overzicht te bewaren werden de teams wiskundig door elkaar heen gehusseld door onze eigen Jelle (GROTE BIEM!). De winnaar van de dag werd bepaald door de afsluitende JSC-klassieker: Levend stratego in het bos. Tijdens de laatste momenten van het JSC-kamp 2019 wisten we toch nog een primeur te introduceren: Voor het eerst in de JSC geschiedenis werd levend stratego volledig eerlijk en zonder valsspelen uitgespeeld, een unieke ervaring voor alle betrokkenen. Bij terugkomst op de boerderij stonden de rijdende ouders de kinderen al op te wachten, het was nu echt tijd om het kamp af te sluiten en terug naar Broekland te keren. Heel moe, maar ook heel voldaan kijken wij terug op een geweldige week en waarin iedereen heel veel plezier heeft gehad. Wij willen alle kinderen bedanken dat ze met ons meewilden en hopen dat we ze volgend jaar weer terugzien op JSC-Kamp 2020!

Groetjes,

De JSC-kampleiding!

Comments are closed.