JSC-Kamp 2018

Een kamp om niet te vergeten!

Daar gingen we weer, de laatste week voordat de scholen weer beginnen maken we er nog even een groot feest van. De leiding had de loodzware taak deze week 46 energieke kinderen in bewang te houden. Om ervoor te zorgen dat er een klein kansje was dat dit ook daadwerkelijk zal gaan lukken, werden onze eigen Fit Girls maandag ingeschakeld om de kinderen uit te putten met hun zelfontwikkelde trainingsschema.

Er was geen tijd te verliezen, daarom werd er bij aankomst bij het Horsthuis direct begonnen met een spectaculaire warming up. Hier probeerden de kinderen duidelijk al indruk te maken op de leiding om later in de week de legendarisch “AL Bundy Shoe” op te kunnen eisen. Vervolgens gingen we op weg naar Hellendoorn. Na aankomst werd er begonnen met de eerste sportieve trainingsoefeningen. In de middag lieten de kinderen vol overgave zien hoe snel, stoer, sterk, slim, lenig en fit ze waren.  De leiding was dan ook diep onder de indruk van de prestaties en het ene na het andere JSC record werd door de jeugdige sportievelingen uit de boeken gewerkt. Na een overheerlijke maaltijd vol #koolhydraten #fitzijn #spierballen, was het tijd voor een grote stoelendans. Dit was heftig, een beetje lomp en zeker geslaagd. Alle stoelen hebben deze activiteit wonder boven wonder overleefd, de kinderen ook trouwens! Na een bloedstollende quiz en een rustgevende yogasessie was het eindelijk tijd voor de kiddo’s om hun welverdiende slaap te pakken, dacht de leiding.

De leiding was echter met stomheid geslagen over de conditie van de kinderen want natuurlijk waren de kinderen nog lang niet moe. Zondag waren ze uiteraard op tijd naar bed gegaan; ze hadden nog steeds niet genoeg gesport vandaag; teveel snoep gegeten; en gewoon niet willen toegeven dat je moe bent. De kampleiding had het er maandag maar druk mee. Uiteindelijk konden de kiddo’s de vermoeidheid toch niet aan, het werd eindelijk rustig in Hellendoorn.

Dinsdagochtend, de kampleiding heeft het grootste plezier in het wekken van de kinderen na een kort nachtje. Dag 2 stond in het teken van de vertrokken legende binnen de JSC: Erik! (die achter de schermen nog druk heeft meegeholpen in de voorbereiding van het kamp). Erik-dag was voor een aantal van onze jongste kinderen een nieuw gegeven, maar iedereen vermaakte zich super. Het doel van vandaag: een nieuwe Erik, Erik Jr. vinden! Emmy had vandaag de zware taak om zich als Erik voor te doen en deze zware dag te jureren.

Na het ontbijt gingen de kinderen in groepjes dolenthousiast bezig om “Erik” ervan te overtuigen dat zijn plaatsvervanger bij hun te vinden was. Natuurlijk werden de uitslagen van de spelletjes beoordeeld op een manier waar Erik jarenlang bekend om staat, de puntentelling kon heftig beïnvloed worden door creatief met de regels om te gaan, af en toe een klein beetje vals te spelen en natuurlijk de jury omkopen. Vele kinderen bleken hier al lang een expert in te zijn (dit vonden wij enigszins zorgelijk) en vele punten werden verzamelt.

Voordat er gegeten zou worden, werd er ‘s ochtends voor Erik nog een gedicht geschreven door elke groep. De behaalde punten gedurende de dag, maar met name het gedicht zou de doorslag gaan geven wie de nieuwe Erik Jr. zou worden. Iedereen deed goed zijn best en elke groep vond een uitverkorene om Erik Jr. te worden.

In de middag werden er verschillende spellen gespeeld om nog meer indruk op Erik te maken. Tussen de bedrijven door was er nog een klein heikel puntje. Een niet zo’n kleine belhamel zat klem in een benarde situatie. Hoe deze deugniet in deze situatie terecht is gekomen is allen nog onduidelijk. Gelukkig is de leiding creatief met groene zeep en was de situatie snel verholpen. Voordat het programma vervolgd kon worden hebben we de broer, die tevens kampleider is, van het desbetreffende kind verteld dat er nog wat werk te doen was aan het ruimtelijk inzicht.

Nadat de buikjes rond waren gegeten tijdens een heerlijk diner, gingen we met zijn allen richting het bos. Hier werd het eindspel gespeeld. Maar liefst 50 foto’s van Erik lagen verstopt in het bos en zouden gevonden moeten worden door de groepen. Hierna moest de leiding nog gevonden worden in het bos. Maar vreemd genoeg bleek aan het einde van het spel een extra persoon aan de leiding te zijn toegevoegd. Wie anders dan de enige echte Erik bleek aanwezig voor de uitreiking van de felbegeerde prijs. Maar voor dit gebeurde werden de eerder gemaakte gedichten voorgedragen aan Erik en konden er nog extra vragen gesteld worden aan de legende. Maar wie won er die avond? Na een zenuwslopende prijsuitreiking kwam de bevrijding, Alec Holtkuile werd gekroond als Erik Jr.

De leiding was tevreden over de dag en blij dat ze alle kinderen weer naar bed mochten sturen. Verwacht werd dat iedereen wel gesloopt zou zijn na de vorige korte nacht, maar niets bleek minder waar. Opnieuw hadden de leiding en de kinderen een korte nacht voor de boeg.

Op de woensdagochtend waren de kinderen niet uit hun bedden te krijgen. Toch stond de woensdag in het teken van muziek dus wekte de leiding de kinderen met veel mooie deuntjes. De woensdagochtend was de uitgelezen mogelijkheid voor de leiding om hun musicale talenten te showen. De dagleiding had een mooie plannetje in petto, te beginnen bij het ontbijt. De leiding had stuk voor stuk een muziekgenre gekregen die ze voorbereid hadden. De meeste individuen van de leiding bleken helaas geen ras-artiesten te zijn en de kinderen keken elkaar zo af en toe ook beduusd aan. Uiteindelijk eindigde het muzikale begin met een nummertje dat de kinderen al 1000x eerder gehoord hadden de afgelopen dagen: Africa, niet door Toto, maar door de kampleiding. De dag was los!

Hierna begonnen de ochtendspellen waarbij de kinderen spelenderwijs het een en ander over verschillende muziekgenres leerden. Vooral Jelle was populair, aangezien hij de kinderen leerde hakken. Na een geslaagde ochtend was het tijd voor een welverdiende lunch. Hierna begon het spektakel van het JSC-kamp 2018. De dagleiding, of eigenlijk Yoeri Booijink wist dat de musicale middagspellen zouden leiden tot de apotheose van het kamp. In de volksmond werd dit evenement ook wel de GE (Grote Escalatie) genoemd.

De Grote Escalatie stond in het teken van veel water en gesmeer. De middagspellen begonnen vrij rustig maar naarmate de middag vorderde werd het steeds smeriger totdat het tijd was voor “De Grote Escalatie”.  Het thema van de dag stond te boek als: Piratendag. Onze kleine etherpiraten hebben de hele dag al veel geleerd over muziek en waren zowaar volleerd DJ’s geworden. Toch kon een piraten tintje aan deze dag niet ontbreken. Er lag dan ook een heuse schat begraven in het veld, heel toevallig was dit ook net de plek waar de kinderen en kampleiding een kring hadden gevormd op het gezag van Elke. De groepen vormden nog een aantal piramides, deden de pizzahut en zongen liedjes. Na de vondst van de schat was het de beurt aan de leiding om opdrachten te doen, onder leiding van onze eigen VIP Gijs Reimert werd het een grote smeerboel. Gelukkig ging het regenen dus het opruimen was achteraf zo gedaan; en we gingen hierna toch douchen.

Na het douchen mochten de kinderen natuurlijk een lekker bakje patat + snack halen voordat de disco begon. De meiden werden opgemaakt en de mannen hadden hun haren strak in het vet. De DJ’s (hoe toepasselijk in het thema) hadden de zaal omgetoverd tot een heuse discotheek. Mooie plaatjes werden gedraaid en er werd flink gedanst. Toch was er maar één iemand die iedereen hun danstalent overtrof en zij kreeg de Al Bundy Shoe overhandigd. Tromgeroffel: Noortje Groot Koerkamp.

Nadat de disco was afgelopen, dacht de leiding ook wel mooi optijd naar bed te kunnen. Maar blijkbaar zijn de Broeklandse kinderen niet moe te krijgen. Opnieuw duurde het lang voordat de rust weerkeerde in Helledoorn.

Hoe kon het ook anders, de nacht ging snel voorbij, want ja het was Snelle planga dag! Wat? Ja, snelle planga dag. Een bekend fenomeen voor de jeugd bereikte ook het JSC-kamp. Met een futuristische zonnebril op zou alles vlot en soepel verlopen. Dat bleek te kloppen. Voor het ontbijt werden de slaapzalen spik en span gemaakt door de kinderen. Na een heerlijk ontbijtje stonden de spellen natuurlijk in het teken van snelheid. Dit was niet alleen hartstikke leuk, de tijd vloog voorbij. Uiteraard was het donderdag middag tijd voor een welbekende JSC traditie: Levend stratego in het bos. De vlaggen werden verstopt en de kinderen gebruikte het allerlaatste beetje energie dat ze nog overhadden. Hierna was  de batterij echt leeg en was het tijd om weer naar Broekland terug te keren.

Na een fantastisch Kamp was er bij het Horsthuis de hereniging met de ouders. Leeggestreden en tevreden was dit helaas toch echt het einde van JSC kamp 2018. Wij hopen dat de kinderen een fantastische week hebben gehad! Daarnaast willen we de ouders bedanken voor het vertrouwen is ons en hopen we alle kinderen volgend jaar weer te zien voor weer een Fantastich kamp!

De JSC-kampleiding!

Comments are closed.